Entertom tietokonehuolto

Tietokoneen nopeutus

Tietokoneen nopeuttaminen – Kuinka saada hidas tietokone nopeammaksi?

Windows-käyttöjärjestelmän on todettu hidastuvan vuosien saatossa. Joskus tietokoneen käynnistysaika voi kahden vuoden käytön jälkeen olla jopa kaksinkertainen lähtötilanteeseen nähden. MacOS- ja Linux- käyttöjärjestelmät hidastuvat käytössä myös jonkin verran, mutta eivät niin paljon kuin Windows. Kokonaan Windowsin hidastumista ei voi estää, mutta on joitakin keinoja tietokoneen nopeuttamiseen. Alla yleisimpiä toimenpiteitä:

  • Kovalevyn eheyttäminen
  • Käytetyn virranhallintaprofiilin tarkistus (prosessorin kellotaajuuden mahdollinen rajoitus)
  • Automaattisesti käynnistettävien ohjelmien karsiminen
  • Ajurien päivittäminen
  • Väliaikaisten tiedostojen poistaminen
  • Muistin riittävyyden varmistaminen
  • Kovalevyn kunnon tarkistaminen.

 

Yleisimmät syyt tietokoneen hitauteen

Syy 1 – Tietokone on liian täynnä

Jos tietokone hidastelee kummallisesti tai antaa varoituksen kiintolevyn täyttymisestä, kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa vapaa tila kovalevyn C-asemalta (yleensä Windowsin asematunnus). Täynnä oleva kovalevy estää Windowsia toimimasta kunnolla, mikä hidastaa tietokonetta merkittävästi.

Myös RAM:in eli keskusmuistin vähyys saattaa hidastaa Windowsin toimintaa, sillä Windows käyttää tällöin kiintolevyä muistin jatkeena. Kiintolevyn nopeus on vain murto-osa keskusmuistin muistikampojen nopeudesta, minkä vuoksi Windowsin toiminta hidastuu sen käyttäessä kiintolevyn muistia.

Muistikampojen määrää lisäämällä voidaan tietokoneeseen saada lisää keskusmuistia, mikäli tietokoneessa on vapaita paikkoja muistikammoille. Jos tietokoneessa ei ole vapaana muistipaikkoja, voidaan muistikammat vaihtaa enemmän muistia sisältäviin. Muistikamman vaihto pöytäkoneeseen on suhteellisen yksinkertaista, toisin kuin kannettavaan tietokoneeseen, jolloin suosittelemme olemaan yhteydessä Entertom -tietokonehuoltoon.

Syy 2 – Tietokone on pölyinen

Pölyinen tietokone on hyvin yleinen syy tietokoneen hidasteluun, pölyn nostaessa tietokoneen lämpötilaa. Varsinkin kannettavien tietokoneiden poistoilma-aukon eteen syntyvä pölyvaippa estää jäähdytyksen toimimisen kunnolla. Pölyvaipan vuoksi tietokone hidastaa prosessorin toimintanopeutta lämpötilan kurissa pitämiseksi. Pöly voi myös tarttua prosessorin tuulettimeen sekä jäähdytyselementtiin aiheuttaen prosessorin lämpötilan nousun.

Pöytäkonetta voi itsekin yrittää puhdistaa pullotetulla paineilmalla, mutta kannettavan tietokoneen puhdistus kannattaa jättää ammattilaiselle. Pölyjen puhdistukseen ei saa missään tapauksessa käyttää imuria, koska juoksevat pölyhiukkaset muodostavat staattista sähköä imurin suulakkeeseen. Staattinen sähkö voi purkautuessaan rikkoa tietokoneen komponentit.

 

Syy 3 – Tietokone on vanha

Käyttöjärjestelmän ja ohjelmien minimivaatimukset tietokoneilta kasvavat joka vuosi, mikä tarkoittaa sitä, että koneelta vaaditaan enemmän muistia ja prosessorilta enemmän laskentatehoa. Mikäli koneesi ei ole tarpeeksi tehokas tai siinä on liian vähän muistia, ei ohjelmisto toimi toivotulla tavalla. Käyttöjärjestelmät hidastuvat myös vuosien saatossa useiden päivitysten myötä ja asennettujen ohjelmien jättämien jäämien takia. Entertom -tietokonehuollossa voimme lisätä tietokoneeseen muistia mahdollisuuksien mukaan, tai voimme tarvittaessa vaihtaa jopa prosessorin. Käyttöjärjestelmän puhdas asennus on myös hyvä keino saada tietokone toimimaan nopeammin ja sen Entertom -tietokonehuolto voi tehdä sinun puolestasi.

Syy 4 – Tietokoneella on virus

Yksi yleisimmistä syistä tietokoneen hitauteen on, että tietokoneeseen on päässyt asentumaan virus eli haittaohjelma. Haittaohjelmien torjunnassa tärkeintä ovat ajan tasalla olevat käyttöjärjestelmäpäivitykset, laadukas virusturva päivityksineen, mahdollisten selainlisäosien (Flash ja Java) päivitys, yleinen varovaisuus internetissä liikkumisessa ja Windowsin normaalin tilin (=tilillä rajoitetut käyttöoikeudet) käyttäminen internetissä liikkumiseen. Jos epäilet tietokoneessasi haittaohjelmaa, voi Entertom -tietokonehuolto auttaa sinua kaikenlaisten haittaohjelmien poistossa.

 

Tietokoneen formatointi eli puhdas asennus, kannattaako se tehdä itse?

Tietokoneen formatoinnilla tarkoitetaan yleensä käyttöjärjestelmän (Windows, Linux tai MacOS) puhdasta asennusta. Tietokoneen kaikki tiedostot ja ohjelmistojen sisäinen tieto kopioidaan talteen toiselle tallennusmedialle, minkä jälkeen käyttöjärjestelmä asennetaan asennusmedialta uudestaan formatoimalla myös kiintolevy. Formatointi eli alustus tuhoaa kaikki tiedot kovalevyltä, jonka vuoksi haluttu tieto pitää ensin ottaa talteen johonkin toiseen tallennusmediaan (esim. muistitikku ja ulkoinen kovalevy).

Jos tietokoneessasi on esimerkiksi troijalainen tai rootkit -virus, on formatointi ja käyttöjärjestelmän puhdas asennus hyvä keino päästä niistä eroon. Käyttöjärjestelmän puhdas asennus nopeuttaa muutoinkin tietokoneen toimintaa palauttamalla käyttöjärjestelmän nopeuden takaisin, sillä käyttöjärjestelmä hidastuu vanhetessaan. Jos et ole varma toimenpiteistä, kannattaa tietokone tuoda Entertom -tietokonehuoltoon. Pahimmassa tapauksessa voi käydä niin, että kovalevy formatoidaan ennen tiedostojen ottamista talteen, jolloin niiden palauttaminen voi olla jopa mahdotonta.

 

Haluatko nopeamman tietokoneen? Ota yhteyttä!

Jos tietokone hidastelee tai jumittaa, sisältävät Entertom -tietokonehuollosta saatavat palvelut, kuten tietokoneen perushuolto ja virusten poisto, kaiken tarpeellisen tietokoneen nopeutukseen. Ota yhteyttä ja katsotaan yhdessä sopiva aika kotikäynnille tai toimita tietokone meille huoltoon.