Entertom tietokonehuolto

Tietokone ei käynnisty

Tietokone ei käynnisty – mitä tehdä?

Kun tietokone ei käynnisty ollenkaan ja se on täysin mykkä virtanappia painaessa, tulee mieleen useita kysymyksiä: Ovatko tiedostot tallessa? Onko tietokone korjattavissa? Pitääkö hankkia uusi tietokone? Useimmiten tiedostot ovat tallessa, mutta tietokoneen korjaus vaatii aina kunnollisen vianselvityksen. Entertom -tietokonehuollossa tutkimme tietokoneesi ja tarvittaessa palautamme tiedostot.

Tietokone ei käynnisty ja näytöllä on musta ruutu

Musta ruutu tietokonetta käynnistäessä voi johtua monesta eri syystä. Jos kasaat tietokonetta, tarkista aluksi, että tietokoneen emolevy tukee kyseistä prosessoria. Tarkista myös kaikkien johtojen kiinnitykset emolevyllä. Emolevy voi vaatia bios-päivityksen, jotta uudet prosessorimallit toimivat siinä. Bios-päivitys on mahdollista vain vanhemmalla tuetulla prosessorimallilla.

Muistien epäyhteensopivuus tai muistikampojen väärinasennus voivat myös olla mustan ruudun aiheuttajia. Mikäli epäilet muistikampoja mustan ruudun aiheuttajaksi, kannattaa ensin nollata bios ja tarkistaa muistikampojen asennus.

Näytönohjaimen toimimattomuus on myös yksi yleisimmistä mustan ruudun aiheuttajista. Mikäli epäilet näytönohjainta vian aiheuttajaksi, kannattaa tarkistaa lisävirtakaapelien kiinnitys näytönohjaimessa sekä näytönohjaimen kiinnitys PCI Express liittimessä.

 

Mitä tehdä, jos läppäri ei käynnisty ollenkaan

Kannettavan tietokoneen käynnistymisongelmat ovat hyvin yleisiä. Kun kannettava ei käynnisty, kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa laturin toimivuus, että se todella lataa kannettavan tietokoneen akkua. Mikäli laturi on kunnossa, mutta latauksen merkkivalo ei syty laturin ollessa kytkettynä tietokoneeseen, on läppärin virtaliitin todennäköisesti murtunut irti emolevyltä. Virtaliitin on mahdollista vaihtaa uuteen, jonka jälkeen tietokone toimii taas normaalisti.

Mikäli ylläolevat asiat ovat kunnossa, kannattaa resetoida läppärin bios. Bios resetoidaan irrottamalla laturi ja akku, minkä jälkeen virtanäppäintä pidetään pohjassa 30s. Toinen vaihtoehto on avata läppäri ja käyttää nappiparisto irti emolevyltä. Läppärin avaus voi olla joskus hyvin työlästä ja hankalaa, jolloin tietokone kannattaa tuoda Entertom -tietokonehuoltoon.

Kone sammuu ja käynnistyy uudelleen jatkuvasti

Tietokoneen jatkuva uudelleenkäynnistyminen voi johtua esimerkiksi rikkoutuneesta virtalähteestä. Tällöin voi kokeilla tietokoneessa varmasti toimivaa virtalähdettä ja katsoa, lähteekö se sillä käyntiin. Mikäli tietokone sammuilee uudellakin virtalähteellä, on vian todennäköisiin syy rikkoutunut emolevy tai prosessori. Tarkempaa vianselvitystä varten tietokone kannattaa tuoda Entertom-tietokonehuoltoon, jossa vika tutkitaan ja annetaan kustannusarvio korjauksesta.

Tietokone sammuu itsestään, eikä käynnisty

Tietokoneen sammuminen äkillisesti voi johtua esimerkiksi virtalähteen rikkoutumisesta, prosessorin ylikuumenemisesta tai emolevyn rikkoutumisesta. Tietokoneen sammuessa äkillisesti, voi kokeilla irrottaa virtajohdon ja odottaa hetken, jonka jälkeen voi kokeilla käynnistää tietokoneen uudelleen. Mikäli tietokone ei käynnisty, kannattaa seuraavaksi resetoida emolevyn bios ja yrittää sen jälkeen käynnistystä uudelleen.  Jos tämäkään ei auta, olisi hyvä katsoa tietokoneen sisälle, onko prosessorin jäähdytin kovin pölyinen ja onko kaikki kaapelit varmasti paikoillaan. Prosessorin jäähdyttimen pöly on paras puhdistaa paineilmalla pitämällä prosessorin jäähdyttimen tuuletin paikoillaan, jotta se ei pääse pyörimään vapaasti. Lisäksi muistikammat on hyvä käyttää irti emolevyltä ja puhdistaa niiden kontaktipinnat, jonka jälkeen ne laitetaan takaisin kiinni emolevylle.

Kannettavan tietokoneen avaaminen ei ole kovin helppoa ja se kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi. Entertom -tietokonehuollossa komponenttien toimivuus voidaan testata tarkemmin ja näin ollen vika saadaan varmasti selville.

Onko koneessasi käynnistys- tai sammumisongelmia? Ota yhteyttä!

Mikäli tietokonettasi vaivaavat käynnistys- ja sammumisongelmat tai muut tietokoneongelmat, etkä saa itse selvitettyä vikaa, niin Entertom -tietokonehuolto auttaa mielellään. Toimita tietokone huoltoon tai vaihtoehtoisesti voit tilata kotikäyntihuollon kotiisi / yritykseesi ja tulemme selvittämään ongelman paikan päälle.

Saat meidät nopeiten kiinni puhelinnumerosta 045 2675855 tai sähköpostilla myynti@entertom.fi